God morgon! 
 
I dag är det en hel månad kvar till julafton wow vad tiden går fort och sen ska man hinna med allt också som att bilbana, pynta, laga mat, köpa julklappar och allt annat som hör julen till. Vad betyder julen för dig? För mig betyder den att då samlas familjen och myser, pratas, umgås. Julen sprider värmer och glädje, den sprider helt enkelt julefrid. Barnen längtar efter snön, pulkaåkning, de skriver önskelista till tomte, och längtar såååå efter att denna tomten ska komma och dela ut dessa julklappar så att man kan få denna nya mobilen! Eller dockan! Eller tv-spelet! 
 
Men vi kommer in i årets tuffaste, jobbigaste och känslosammaste tid också.... Julen! En jul, en stund, en tid där det absolut inte råder någon julefrid. Medan alla barn prata om vad de har skrivit upp på sin önskelista som de ska ge till tomten har ett annat barn en högsta önskan och det är att tomten ska komma till just det barnet. Medan barn berättar vart de ska fira julen och göra på julen hoppas ett annat barn att julen redan ska vara över. 
Medan föräldrarna träffas på julen och dricker glögg och öl och samtidigt umgås och leker med barnen och sätter barnen först lever ett annat barn med en däckad mamma/pappa i soffan med en vinflaskan i handen och sitter själv och titta ut. 
Medan många barn längtar efter julgröten, köttbullarna och det stora högs berget av godis, finns det ett annat barn som hatar all mat, för rädslan att de ska bli ännu tjockare även om barnet redan väger långt under vad som är normalt. Barn dom sitter runt bordet på julaftonen och äter och är glada sitter en annat barn på toa och spyr upp det som man nyss har ätit. När ett barn på jullovet träffar andra kompisar och leker finns det ett annat barn som precis har tagit emot ett nytt sms och fått läsa hur ful och äcklig man är. Barn som är glada och skratta och verkligen njuter av julen sitter det ett annat barn på sitt rum och skär sig själv för att döva sin ångest. 
När barnen har kommit tillbaka från skolan och berätta allt vad man har varit med om, gjort, fått i julklapp står ett annat barn och har varit med om ännu en jul utan julklappar, utan julmat, utan familj, utan gran, utan pulkaåkning utan en jul med en familj där alkoholen har stått i centrum, där pengarna som man skulle ha handlat julmat och julklappar endast räckte till en några extra köttbullar. Barn som fortfarande blir utsatta för mobbning och kränkande behandlingar. Barn som har tankar på att ta sitt liv istället för att glädjas över julen. 
 
Ja, så här ser julen ut för många barn. Barn som aldrig får uppleva julen med samma glädje och värme som du!
 
Det finns många organisationer runt omkring i vårt land som hjälper barn och familjer som har det tufft och jobbigt. Underbara ideella organisationer som alltid finns där som extra vän och som alltid lyssna.
 
Bris 116 111 för barn och ungdomar  https://www.bris.se/?pageID=327
Bris Vuxentelefon 077-150 50 50 https://www.bris.se/?pageID=41 (dock ej röda dagar)
Trygga Barn 070-47 77 910 http://www.tryggabarnen.org/
Tema Tilia http://foreningentilia.se/chatt/
Mind  90101 https://mind.se/sjalvmordslinjen/
Suicide Zero  http://suicidezero.se/har-kan-du-fa-hjalp/
 
Ha en bra dag // Lisa
 
SPRID OCH DELA DETTA INLÄGG så att alla barn och ungdomar och även vuxna får den hjälp de behöver.