I dag hade jag två föreläsningar för specialist undersköterskorna för iva op och anestesi och för medicinska studerande på Region Kronoberg. 

Föreläsningen handlade om psykisk ohälsa och arbetsliv. Går det att ha en bra arbetsmiljö trots Psykisk ohälsa? Varför är det viktigt att vi prata psykisk ohälsa både privat och på vår arbetsplats? 

Första timmen pratade jag och berättade jag om min erfarenhet kring psykisk ohälsa och varför jag har startat företaget Mobbning - nej tack! Utan att berätta vilken psykisk ohälsa jag lider av fick de gissa genom att jag beskrev den och i vilka situationer den är värst. 

Ångest - det är min psykiska ohälsa. 

Efter pausen fick de en av dessa 

Som de fick fundera på vad deras ord betyder sedan skulle de få beskriva ordet utan att avslöja vad det stod. 
Svårt men nyttig och en bra övning som visar på hur svårt det är att säga positiva saker om sig själv och svårt vi har det att berömma oss själva. 

Efter pausen fick de hjälpa till att skriva "vad är psykisk ohälsa för sig?" Och dessa ord kom de fram till


Specialist uskMedicinsk sekreterare 

Efter en givande diskussion där budskapet var att psykisk ohälsa kan vara olika för olika personer. För mig är psykisk ohälsa så här och psykisk ohälsa är den så. Inget fel, istället mycket bra. 

Efter detta fortsatte vi samma sak men "vad är arbetsmiljö för dig" och detta kom de fram till Specialist uskMedicinsk sekreterare. 

Vad jag ville ha ut av detta är om vi blir bättre att prata om den psykiska ohälsan så kan vi samtidigt få en bättre arbetsmiljö oavsett om arbetsmiljön är hemma, i skolan eller på arbetet. 

Alltefter som vi pratade om kunde vi börja stryka de negativa sakerna de hade skrivit om arbetsmiljö eller se att man iaf kan förminska det negativa. 

Eller? 

Jag fick oerhört mycket fin respons kring dessa föreläsningarna och är så glad att jag fick komma. Tack snälla för denna dagen. 

Kram 
I går var jag på en skola ute i de småländska skogarna efter att ha blivit ditbjuden av en kurator som hade fått i uppdrag att inviga den temaveckan som skolan skulle ha. Jag tackade självklart JA! 

Kuratorns upplägg var faktiskt riktigt bra. Han bjöd in mig och en tjej i tonåren för att blir intervjuade av honom men också fä svara på barnens frågor vilket va jättekul. 
Det gjorde extra ont i våra hjärtan när de mindre barnen, som oftast har det lättare att öppna sig inför många, att de upplever att de blir utsatta för mobbning. 

Efter pausen fortsatte vi lite till för att sedan dela upp oss och jag gick i väg med de lite större barnen (åk. 4-6) och de andra stannade kvar med de mindre för vi märkte att de större barnen inte riktigt nådde fram eller kände inte sig inte bekväma att prata och ställa frågor i en stor samling. 

När vi väl hade delat på oss kunde jag också trycka lite extra på vad en konsekvens var och prata lite om nätmobbning. Det kändes jättebra. 

Det är alltid lika kul att komma ut till skolor och träffa på barnen. Jag tror att det är väldigt viktigt att det då kommer en vuxen som inte dömer utan en som lyssna. 

Dagen efter fick kuratorn ett mail i från en förälder som skrev hur bra det var att vi var där och så bra det blev. Det kändes extra bra i hjärtat. Ha en bra dag

Kram 
I går tåg jag tåget till Göteborg och föreläste för Tryggare barn i skolan - föreningen TRYGG. 

Vad vackert Göteborg är får nog blir en tripp dit för att bara se allt det vackra. 

Tyvärr så kunde jag inte stanna hela konferensen men min 2 h långa föreläsning gick jättebra. 

Jag åkte tillbaka till stationen och satte mig och vänta så jag hade god tid på mig och fick ta tåget först ner till Lund och sedan hem. När jag väl kom hem hade inte barnen kommit hem så jag passade på att göra iordning för morgondagen så jag bara kunde njuta och gosa med barnen när de kom hem. 


Taxin till konferensen var så stor så den fick både ett eget säte och stol. 


Så vackert 


Konferensen ägde rum i en stor arena där det var olika idrottsaktiviteter dom man kunde utöva. Det fanns en fotbollsplan, basketplan, kunde åka skidor (se ni fönstrena nere till vänster, där åker man skidor) friidrottsplan och mycket annat. Det var så stort och så fint. 

Redo att sätta i gång

Snacka kontraster 

Tack för i dag och tack till Lammhults skola för besöket, mer om det i bloggen i morgon. 

Kram Lisa 
Visa fler inlägg